Jeden čajovník a z něho mnoho druhů čajů
Čtení: 5 minut
Tradiční čaje pochází z rostliny Camellia sinensis, stálezeleného keře, který může ve volné přírodě dorůst až 18 metrů. Při pěstování pro sklizeň se čajové keře udržují ve výšce okolo jednoho metru. Existuje více než 3000 druhů čajů, z nichž každý má své specifické vlastnosti. Pojmenování a pěstování čajů je v mnohém podobné vínu. Například čaj Assam je pojmenován po oblasti Assam v Indii a Yunnan čaj je pojmenován po čínské provincii. Stejně jako víno, kde se čaj pěstuje, klima, půdní podmínky a způsob zpracování čaje určují jeho chuťové vlastnosti. Zatímco na světě existují doslova tisíce čajů, jako předmět klasifikace lze čaj rozdělit do šesti hlavních typů: černý, zelený, oolong, bílý, pu-erh a žlutý.
Černý čaj
Černý čaj je zvadlý, plně zoxidovaný a vysušený. Černý čaj běžně poskytuje vydatný, jantarově zbarvený nápoj. Některé z nejoblíbenějších druhů černých čajů jsou snídaňové čaje, např. English Breakfast a Darjeelings. Černý čaj je podobně jako zelený čaj známý svými pozitivními účinky na zdraví. Černé čaje mívají relativně vysoký obsah kofeinu, s přibližně polovičním množstvím kofeinu než šálek kávy. Černý čaj obsahuje aminokyselinu nazývanou L-theanin, která pomáhá zpomalit vstřebávání kofeinu a tím prodlužuje dobu přísunu energie.
Zelený čaj
Během výroby zeleného čaje se proces snaží zamezit oxidaci čajových lístků, aby si čaj zachoval svou přirozenou zelenou barvu a svěží chuť. V Japonsku se listy vaří v páře, zatímco jiné země je pálí nebo suší jinými metodami. Tento druh čaje má jemnější chuť než černý čaj a často se luhuje do světle zelené nebo zlaté barvy. Zelený čaj je považován za jeden z nejzdravějších čajů, protože obsahuje spoustu antioxidantů a katechinů. Zelený čaj bývá často spojován s redukčními dietami, protože urychluje metabolismus.
Oolong čaj
Čaj oolong se vyrábí hlavně v Číně a na Tchaj-wanu a je oxidován jen částečně. Tento typ čaje se může lišit od chuti podobné čerstvému zelenému čaji. Chuť se může značně lišit v závislosti na tom, kde se čajové lístky pěstují a jak se čaj vyrábí. Čajové lístky jsou ihned po sklizni a usušení podstoupeny oxidaci. Výsledkem různých úrovní oxidace je příjemně sladké aroma. Oolong obsahuje antioxidanty, vitamíny a minerály a to zejména vápník, mangan, měď, karoten a selen.
Bílý čaj
Bílý čaj je původem z Číny a patří mezi nejméně zpracované čaje, což způsobuje velmi lehkou oxidaci. Jeho listy si udržují přirozený zelený odstín, protože listy jsou ihned po sklizni sušeny na slunci. Jeho chuť je nejvíce podobná chuti zeleného čaje, ale obvykle je krémovější, jemnější a sladší. Ve srovnání s jinými čaji má bílý čaj méně kofeinu. Vzhledem k tomu, že bílý čaj je z pravých čajů nejméně zpracovaný, obsahuje nejvíce antioxidantů.
Čaj Pu-erh
Pu-erh (také psáno pu'er) pochází výhradně z Číny a je známý svou výrazně zemitou chutí. Pu-erh je fermentovaný čaj, často několik let skladovaný pod zemí. Tradičně se pu-erh lisuje do kulatých koláčů a může být velmi drahý. Pu-Erh obsahuje antioxidanty, které pomáhají z těla odvádět volné radikály, působí detoxikačně a zabraňuje oxidačnímu stresu.
Žlutý čaj
Žlutý čaj je nejvzácnější druh čaje. Zpracovává se podobně jako zelený čaj, ale suší se pomaleji, aby listy získaly žlutou barvu. Chuť čaje je jemná, často popisovaná jako někde mezi bílým a zeleným čajem. Žlutý čaj je nabitý antioxidanty včetně polyfenolů a katechinů, které jsou prospěšné pro celkové zdraví.
Poslední dva typy čaje, které chceme zmínit jsou kvetoucí a matcha čaj, tyto čaje zapadají do podkategorií výše zmíněných, ale přesto je dobré je popsat.
Kvetoucí čaj
Kvetoucí čaj se vyrábí z různých květin, jako je jasmín, chryzantéma nebo třeba amarant. Květiny se pak zabalí buď do lístků černého nebo častěji zeleného čaje, aby se vytvořily cibulovité tvary. Kvetoucí čaje budou často chutnat silně po čajových lístcích a nálevem z květu, který se používá. Například, pokud pijete kvetoucí jasmínový zelený čaj, hlavní příchutí bude zelený čaj se silným nádechem jasmínu uvnitř.
Čaj Matcha
Matcha je druh zeleného čaje, který se vyrábí tak, že se vezmou mladé čajové lístky a rozemelou se na světle zelený prášek. Prášek se poté rozšlehá s horkou vodou. Tím se liší od běžného zeleného čaje, kde jsou lístky vyluhovány ve vodě a poté odstraněny. Některé studie ukazují, že díky způsobu výroby může mít matcha více antioxidantů než sypaný zelený čaj.