Čajové rostliny

blog banner 2

 

Čtení: 3 minuty


  • Čaj je po vodě nejoblíbenějším nápojem na světě.
  • Vyrábí se z ručně sbíraných listů čajovníku.
  • Ročně se vypěstuje více než tři miliony tun čaje. 

Čajovník je stálezelený keř s jasně zelenými, lesklými listy, které jsou na spodní straně často chlupaté. Bílé vonné květy čajovníků se vyskytují buď samostatně, nebo ve shlucích po dvou až čtyřech. Plody čajovníku jsou hnědozelené a obsahují jedno až čtyři kulovitá nebo zploštělá semena.


Krása a kosmetika

Čaj se používá v některých kosmetických přípravcích, protože pomáhá čistit a napínat pokožku a upravovat a posilovat vlasy.

Kulturní

Po celém světě existuje několik společenských rituálů spojených s pitím čaje. Patří mezi ně britský teatime, indické přestávky na čaj a čajové obřady v Japonsku.

Jídlo a pití

Velmi oblíbený nápoj, čaj, se vyrábí z listů čajovníku. Čajový olej z lisovaných semen čajovníku se používá jako sladké koření a olej na vaření.

Zdraví

Čaj se v tradiční čínské medicíně používá již více než 4000 let. Většinou se používal jako stimulant, k léčbě zažívacích potíží a ke snížení pocení při horečkách. Čaj také obsahuje sloučeniny, o kterých se uvádí, že mají antimikrobiální vlastnosti a pomáhají snižovat zánět. Zelený čaj je bohatý na antioxidanty, které pomáhají chránit pokožku před poškozením sluncem

blog banner 3


  • Globální trh s čajem má hodnotu asi 1000 miliard Kč.
  • Čína je největším producentem čaje. V roce 2018 vyprodukovala 2,5 milionu metrických tun, 42,6 % světového čaje.
  • Čajovník se používá k výrobě mnoha různých druhů čaje, včetně černého čaje, bílého čaje, čaje oolong a zeleného čaje, které se všechny zpracovávají odlišně. Fermentovaný je například černý čaj.
  • V Číně existuje 112 pěstovaných odrůd čajovníku, které byly oficiálně schváleny.
  • C. sinensis var. sinensis a C. sinensis var. assamica jsou dvě hlavní odrůdy čaje, které se dnes pěstují. První se používá k výrobě zeleného čaje a čínského černého čaje, zatímco druhý se používá k výrobě černého čaje Assam (indický) 

Původ: jižní a střední Čína, jihovýchodní Čína

Rozšířeno: Andamanské ostrovy, Severovýchod Argentiny, Bangladéš, Borneo, a další.